Provar en variant av ett recept som följde med brygg programmet Beersmith med Chinook humle som jag inte provat förut och innehåller biscuit malt som jag inte heller har provat förut. Hoppas på nya smaksensationer.
Warning: Undefined array key "font-family" in /customers/9/5/2/pitemalt.se/httpd.www/wp-content/themes/neuro/cyberchimps/hooks/wp-head-hooks.php on line 153
Provar en variant av ett recept som följde med brygg programmet Beersmith med Chinook humle som jag inte provat förut och innehåller biscuit malt som jag inte heller har provat förut. Hoppas på nya smaksensationer.
Det blir två bryggningar denna vecka så att nästa förkultur måste startas.
Hade tyvärr inte möjlighet att brygga på SHBF Stora hembryggardagen men tänkte ändå prova på att brygga en Irländsk Red Ale. Utgick från deras recept men ville göra en liten justering och lägga på lite Fuggle smakhumle som man har i receptet som fanns i hembryggartidningen. Hoppas det smakar 🙂
Dags att röra ihop en ny förkultur för nästa bryggning.
…måste man. Tyvärr lite förkyld men ostbågar och öl är en tröst.
Börjar med SKA Modus Hoperandi IPA som var en av de öl som vi skulle typa in på domartentan. En rejält humlad IPA. Jag tyckte den var såpass humlad att jag trodde det var en dubbel IPA. Eftersom det var fler domare som tyckte det så var det en godkänd gissning.
Nästa blir Nebuchadnezzar av Omnipollo. Att det är en färsköl från ett mikrobryggeri syns direkt på disigheten. En rejäl Imperial IPA (eller dubbel IPA som SHBF skulle typa den till), dess humledoft slår igenom ordentlig trots förkylningen och beskan ligger tung i gommen. Härligt 🙂
Igår kom beskedet på email: Jag har blivit godkänd på SBHF:s domartenta 🙂 De beskrev vad som jag var bra på och vilka saker jag kan behöva öva på och det var ungefär som jag trodde, de praktiska proven, intypning och protokoll gick bra. Teoretiskt var har jag fått en lista med saker som jag kan förbättra men de grundläggande byggarkunskaperna var iallafall bra.
Hoppas det kommer något slags diplom eller bevis. 🙂
Efter en vecka så är SG nere i 1,019. Lagom för att tappa om till sekundären. Om det ska torrhumlas brukar jag göra det nu men denna gång tänkte jag göra det lite senare i sekundären för att se om doften stannar kvar bättre när det sker närmare flasktappningen och jäsningen har avtagit ytterligare.
Plockar fram ännu en öl från Bottenvikens Nanobryggeri. Idag blir det deras Imperial Stout Novembermörkret
Färg och Utseende: Rödsvart färg med brunt skum med ganska stora bubblor
Arom: Lite fruktig, Karamell, Chokladtoner och rostat. Humlearomen är ganska diskret, kanske för diskret?
Beska: Ganska sträv med lång eftersmak som ligger högre upp på tungan och gommen inte så mycket beska.
Alkohol: Det känns att den är alkoholstark men det är ingen spritsmak utan det döljs av den maffiga kroppen.
Smak och Eftersmak: Rostad, bränd smak med kaffe och lite choklad, lite lätt syrlig. Kraftig och tung i kroppen.
Balans: Alla karaktärer är inom specifikationerna för typen
Kolsyrenivå: Bra kolsyra
Teknisk kvalitet: Inga anmärkningar
Summerat omdöme: Mycket bra Imperial Stout. Det är tunga grejer som man inte orkar dricka mycket av men gott till smakrik mat eller choklad efterrätter
Klass: 8D Imperial Stout
För att öka kvaliteten på förkulturen så har jag bestämt mig för att bygga en magnetomrörare. Kjell å Co tillhandahåller delarna jag inte hade:
12v stabiliserad nät strömmatning, Fläktstyrning, kontakt och neodym-magneter inhandlades. Datorfläkt, strömbrytare fanns i ”bra att ha lådan” hemma och ett gammalt glasspaket offrades som låda.
Magneterna limmades med kontaktlim på en bit plastlinjal som sedan limmades på fläktrotorn. Fläkten skruvades på en träkloss för att hamna så högt upp som möjligt och kablarna löddes till kontakten för 12v matningen till strömbrytaren och sen till fläktstyrningen som kopplades till fläkten.
När limmet torkat var det bara att testa. Hade sen tidigare köpt 4-pack av omrörarmagneter i olika storlekar på Ebay så jag provade ut vilken som fungerade bäst.
Sen var det bara blanda till förkulturen och tuta och köra 🙂