Dags att sätta i ekflis i portern och låta det stå några dagar. Ett par dagar och upp till en månad står det hos leverantören men för öl verkar det dock kunna gå väldigt fört så jag måste nog ta små smakprover varje dag.
Warning: Undefined array key "font-family" in /customers/9/5/2/pitemalt.se/httpd.www/wp-content/themes/neuro/cyberchimps/hooks/wp-head-hooks.php on line 153
Dags att sätta i ekflis i portern och låta det stå några dagar. Ett par dagar och upp till en månad står det hos leverantören men för öl verkar det dock kunna gå väldigt fört så jag måste nog ta små smakprover varje dag.
I helgen provsmakades nya rökportern. Svartbrun färg och ljusbrunt skum. Doften är komplex med karamell, rök, choklad, rostade toner lite kaffe och knäck. Rökdoften är ganska diskret men på ett bra sätt, den kompletterar istället för att dominera. Smaken har samma komplexitet med karamell och knäck i toppen och rökrostat, choklad och kaffe. Känns ganska fyllig i munkänsla och eftersmaken har lätt rostad ton och mjuk beska. Kommer inte bli långvarig i lagret 🙂
Nu är rök-portern upptappad på fat och denna gång har jag testat att forcera kolsyresättningen så att jag kan testa den redan till helgen. Kolsyretuben är kopplad till ölsidan så att kolsyran bubblar nerifrån och samtidigt har jag rullat fatet fram och tillbaka på golvet så att kolsyran ska lösa sig fortare i ölet. Perfekt att kunna få med sig nytappad färsköl som present när vi träffar gamla kompisar på lördag. 🙂
Under tiden har jag skrivit ut nya etiketter och skurit till dem med pappersskäraren så att de ska vara klara till helgen. Etiketten pryds av Richie Kotzens signature telecaster och och därför har jag döpt den lite fyndigt till ”Tele-Porter”.
Lördagen den 22/2 blir det ölprovning av svensk färsköl med Munskänkarna i Piteå. VI testar öl från de närliggande producenterna Nausta i Arjeplog, Kallholmen i Skellefteå och U an Me Beer i Umeå, samt Mohawk från Uppsala. Hör av er till mig på adressen om ni vill komma som gäst och testa spännande smaker från svenska kvalitetsbryggerier. Vi håller till i VIP-rummet på Karls Källa. Mer info: http://www.munskankarna.se/pitea/Hem.aspx
Nu är experimentportern uppdelad i tre mindre jäskar. Nu får de stå i 2-3 veckor innan jag tillsätter ekspån. Eksmaken kommer tydligen ganska fort om man använder ekspån för öl, ungefär 3-4 dagar. Därför måste man vara alert och smaka av så att det inte blir för mycket eksmak.
Nu finns Facebook gruppen för de som gillar färsköl 🙂 Länk finns uppe till höger eller gilla direkt med knappen under sök.
Mera Porter! Jag har nu bryggt en nästa likadan Porter som sist fast utan rökmalt och vid jäsningen ska jag dela upp Portern i tre delar. En del ska kommer att bli en vanlig Porter, en del kommer att tillsättas Mediumrostat Amerikansk ekflis och sista delen kommer att tillsättas hårt rostad Amerikansk ekflis. Det blir lite av en experimentbatch för att få fram nya spännande smaker.
Testade också att utnyttja den kalla vintern som vi här uppe till min fördel. Jag satte en extra kylslinga i ett vattenbad som jag satte utomhus där jag ville att det skulle frysa till is. Det blev dock lite för kort tid denna gång men jag ledde kylvattnet genom slingan och kylningen gick mycket fortare .
Ölprovningen är framflyttad. Varorna för provningen har inte kommit pga problemen med Systembolagets IT-system. Vi håller på att hitta ett nytt datum. Återkommer när jag vet.
På lördag är det ölprovning av svensk färsköl med Munskänkarna i Piteå. VI testar öl från de närliggande producenterna Nausta i Arjeplog, Kallholmen i Skellefteå och U an Me Beer i Umeå, samt Mohawk från Uppsala. Hör av er till mig på adressen
om ni vill komma som gäst och testa spännande smaker från svenska kvalitetsbryggerier. Vi håller till i VIP-rummet på Karls Källa. Mer info:
Vad kan man använda en ledig dag till bättre än att besöka ett riktigt bryggeri? Jag har länge tänkt att jag borde höra om jag fick komma och besöka bryggeriet och idag blev det av. Mycket intressant och roligt att träffa hela bryggargänget Per, Tord, Joel och Stephen. Mycket trevligt. Mycket bryggsnack blev det bl.a. om processen som i grunden inte skiljer sig så mycket mot hembryggning mer än att allt är STÖRRE. Kul att få smaka deras kommande Levande Stout med härliga rostade toner med anor från Dublin men med norrländskt touch.