I helgen var det dags att prova Porter experimentet. Ett glas med Hårt rostad ekflis, ett med mediumrostat och ett utan ekflis. Provade först utan ekflis. Utseende: Svartbrun färg och ljusbrunt skum. Doft: karamell, rostade toner, choklad lite knäck. Smak: lite karamell och knäck mer rostad karaktär jämfört med förra Portern, lite torrare också. Medium fyllighet mjuk munkänsla. Karaktären är mer som en engelsk porter som är torrare och mindre söt än den svenska varianten. Mycket nöjd med denna porter också 🙂
Provade sedan mediumrostade och till att börja med så var det svårt att känna skillnad. Ölen var för nog för kall för efter ett tag började man känna en sötare ton än i den utan ekflis.
Provade sist hårdrostade där man kunde känna en tydligare söt ton. Jag kan konstatera att det behövs längre kontakt tid för att få en tydlig nog ekkaraktär i en sådan smakrik Porter. Dubbla tiden ca 10daga skulle kanske vara lagom. Det blev inte så spännande som jag hoppades men det blev ändå mycket goda öl.
Till Portern hade jag dessertost och dadlar. Dadlarnas sötma matchade Portern perfekt och chokladtonerna klev fram så att det blev som en god chokladefterrätt som passade utmärkt med dessertosten.
Hej Jörgen!
Jag har också provat att ”fatlagra” en Odell Cutthroat porter klon under en vecka med hemlättrostade ekkuber (9 stycken ca. 1,5 x 1,5 cm till 5 liter öl i sekundären) och fann också att det blev ganska liten skillnad. Jag upplevde dock att munkänslan blev något mjukare och smaken drog lite åt det kryddiga hållet. Jag har läst senare att om man lagrar med kuber måste man lagra minst 1 månad för att märka en markant skillnad. http://www.homebrewtalk.com/f13/tips-wood-aging-119445/
Mvh Morgan
Ps. Nu står det en belgisk dubbel i garderoben och blir med kolsyra.